Rabu, 8 Februari 2012

...HoBi kU d MaSa LaPaNg..

....Salam...kepada semuo my pren...disini ese ingin berkonsikan hobi ese dengan kenkawan semuo..selain dari hobi ese nangkap ikan....gembalo kobau...kocik-kocik jago kobau...sudah bosa kobau tengok...sudah bosa kalo..kasi jual..simpan sana ada baikkk...amcam lagu ese ok takkk..
cuti2 tak kojo layan la kobau jap...


..bolai2 dio supayo dio cam bau tuan dio ha ha ha...tuan ek pon bolom mandi lagi...

video
sesi sua kenal dengan tuannyo....mbik bau dulu..boto tak tuan den nii..

video


video
                                              pogi tgk kobau dengan kodong orang kayoo..



beginilah kalau dah takdo kojo dibuek ...

Sabtu, 14 Mei 2011

...TrIp K 3 kEnYiR...



..Salam kpda semua my pren,kunjungan kali ke 2 pada musim tengkujuh awal tahun bleh dkatakan hanya memanaskan badan dan mengumpulkan kaki pancing bg aktiviti akan datang,oleh itu pada tarikh 29/4/2011 hingga 1/5/2011 satu lagi trip telah drencanakan k tasik kenyir bg membalas demdam kekecewaan trip yang lepas...diharap trip kali ni dapat memberi kepuasan yang maksimum dan satu pengalaman yang tak dapat dilupakan...namum kita hanya insan kecil disisinya yang hanya mampu merangcang dan selebihnya yang maha kuasa yang menentukan..
Lokasi peta Tasik Kenyir yang menjadi sebutan kaki pancing sebarau,toman wahupun raja ikan pergunungan si ikan kelah

Pertembungan 4 sungai dari pulohan anak sungai yang terdapat di tasik kenyir..Sg Cacing,Sg Terenggan,Sg Perapek dan Sg Cicir..
Sungai Cicir adalah lokasi kami pada kali ini..terlalu banyak pot,pot yang berpotenci untuk diketengahkan..


aaa Sebelum memasuki taman negara hendaklah memastikan segala document yang berkaitan telah dsediakan agar tidak mendatangkan masaalah jika dminta oleh pegawai yg bertugas.

sebelum berangkat peralatan hendaklah dperiksa buat kali terakhir bg mengelakkan ada yg tertinggal
kenderaan yg membawa kami ke destanasi yd dirancang,untuk kali ini pihak syarikat telah berbesar hati membenarkan menggunakan van syarikat....terima kasih...
Untuk Trip kali ini seramai 7 orang yang berani menyahut cabaran. 
C,din
Bsepitbiru
Brader Azmi kito
Haryy @ Ramos
Anee
Muis @ Cheng Peng
Katik @ Piji
Anee dan b.Azmi sumpek bergambar ketika berhenti minum d pekan kuala berang


Bergambar d rumah tekong bot sebaik sampai..loteh ek badan




sonyom dalam terpakso kerano kelotehan...



Slamat sampai di jeti pengkalan gawi pada lebih kurang pukul 8.00 pagi..
Pemandangan biaso bilo sampai djeti pengkalan gawi..byk bot house menanti pengunjungnye.. 
Pada sesiapa yg berminat utk ke tasik kenyirr sudi2 lah contact nombor yg tertera..

..memunggah segala peralatan kedalam bot..kerjasama amatlah dhargai..

 segala peralatan dsusun dgan kemas bagi mendapatkan keselesaan yg max..maklomlah 2 jam didalam bot laju..duo kali dapek lolap





keselamatan semasa trip amatlah dutamakan dgn memakai jaket keselamatan..tak muek ko bro jaket 2..susah yo nampak ek nak clip..dah bosa yo tak?

Hantar laporan buek kali terakhir utk isteri tersayang saudara harry kito,muiz 2 gambar yo laa..

tengok 2 mesti ado gambar muiz niii,den dah kobakan dah..katik tengah control 2222...sambil tunggu sampai k destinasi posing2 laa..ha.ha

katik dgn abg angkat ek...ni ado yg cemburu ni
waa sompek tidor laei 2.. baik2 kang kuk ngigau tercampak keluar bot dbalam kek toman..he he

bergambar bsama juru pandu kami..byk lubok rahsianye ditunjuk pd kami

adoi..sodang syok2 layan angan2..top-top enjin bot plk meragam..mano nak poi,melaut bosa tasik ekk..
setiap aktiviti yg drencanakan mesti ada dugaannye..sabar dan terus berusaha pasti berjaya..

aaa goloo,apo nak buek pandang ajo lah,sipbaik ado pakar enjin kapal terobang dkalangan kami dan dcampor pengalaman tekong bot...bot berjaya dbaiki..
 permandangan biaso dtongah tasik kenyir..byak balak ek laei..bawah ek tak tau la apo yg adoo..

 ...masyaallah.. betapa agongnye kuasa mu..
 slamat sampai dmuara sungai cicir
 ...jeng2..bot dah dparking slamat..dah sampai la 2,tapi mano poi orang2 ekk..

 cari tapak utk dirikan khemah rupo ekk..2 yg mesti dutamakan sebelom malam menjelang
katik ni membersih tapak khemah ko atau cari daun jarum mas...hanyo dio yg tahu
bagos la bro,rajin semuo ekk..bleh poi laeii ni
 mano pokok balak den nak tobang ni-cdin..anee macam ketuo pengakap dah
aaa... 2 la hasil ek..baru bleh buek agenda sendiri..cari ikan..
 aaa pasang khemah rupo ekk..sebelom malam sediakan tempat beradu..
bilo khemah dah siap apo laei,masing2 dgn tugas masing..semua dlakukan dgn kerjasama.
ni la rupa hotel 5 bintang kami,lopehla hilang kan loteh..tidor beralaskan akar kayu..mano nak cari oii.
dari mencari lauk utk dmasak sampai lah bab memasak...apa yang penting kerjasama..one der pet..
syabas kepada tukang masak kito..
sibuk masak bang...apo menu yang dmasak 2..sodap ko?
makoii..ikan baung masak tempoyak,siap lotak bungo kantan,daun kosom,torong telunjok...pehhh isap jari laaa sodap ek...
bak kato pepatah..rezeki ado dmano-mano,yang ponteng usaho..lauk pujuk paku goreng hasil dari megayau topi sungai..sodap..tp tak dapek bayangkan terserempak dengan beruang matahari..ha..haa..bilo dpikir balik macam mano kayu balak 2 pomolok selambo jo dlangkah dek takut ekk..ha..haaa..syoknye
yaa allah..sodap ekk ikan baung
 ikan susur batang banyak dkail dsiang hari..begayo boto saudara anee kito..caver porot 2
brader azmi dengan hasil pancingan siang..panas2 badan jeee

 2 deh baung sudah gasak dsebelah malam..katik dengan hasilnyo
 masak dwaktu malam berlampukan pelito kebait joo
rak memasak telah dsponser oleh kadai perabut kk...ha..ha..trimo kasih kpdo yg terbabit membuat rak memasak

cari sumber hutan yg bleh djadikan lauk..
ponek ni cari pujuk paku ..rehat laa dulu sambil posing2 bro..dah macam orang asli dah..ha..ha
nak goreng.. kito siang laa baru kaku..bekilat laeii bro pujuk paku ek
salah satu lubok yg berpotensi utk d casting
 waa ni lagi bagus lobah tualang plak..sek baik pokok ek menculing tinggi ek

cdin dengan hasil baung yg dpancing dpagihari..bleh tahan bro

..cerito dari daporr..

makan ko nak sembahyang ni bro..tokoh macm nak sembahyang jo..makan la dulu yo tak..
 resepi yg slalu terdapat bilo masuk hutan..tompah khas tukang masak ni..dr gemoncheh..
 sarapan pagi
 nasi goreng pon ado..macam kek rumah yo
ketua unit masakan kito
 samo2 memasak dan samo2 makan..baru mabeles..
haa ni resepi apo nak buek ni..lantak la janji bleh makan..
 'peh ni mesti ikut cakap den sapo yg makan cekodok ni ikut cakap den ha..ha-ane
ambek gambar den elok2 yo..
kojo shif malam haa..masak yoo..lektrik tak do plak 2..malo
sampai tunggu nasi masak posing la dulu..







mashaallah..salah satu kebesarannya...cuba renungkan dbulatan dan pikirkan lah..gambar yg ada keistimewaan tersendiri..dberitahu oleh seorang rakan.





maleh la mandi..sojok haa,basuh muko jo la..dio orang kan tahu den tak mandi..
sabar2 jangan tarik dulu kalau nak ikan bosa..kata katik ..muiz dongar yo laa
waa kupeh potai nampak ek 2,stock tinggal ckit yo baik gasak dulu sebolom melopeh..
siang pujuk paku daa..nak buek lauk..sodap ek plak

hasil untuk dbawa pulang..walau pun tak byk tapi sukuplah dbahagi pada sapa yg berminat.
berkemas untuk pulang...
apo la yg dbincang kek katik dan ane 2..mersti pasal gon...ha..ha

kemas barang ko bang..pastikan semua barang dbawa pulang dan tidak tertinggal...jauh 2 nak datang balik..

tapak khemah selama 2 malam..dah macam tapak kominis dah haa

ni kayu nak buek tolak bot kok sangkut dalam perjalanan bukan nak buek tiang bendero dohh..
bersiap utk bergerak pulang..bilo la dapek mai laei..
suasana biaso dsepangjang sungai menuju ke terenggan dmana byk bot house dgn pakej2 yg istimewa..

dalam perjalanan pulang,singgah di air terjun saok untuk membersihkan badan
pehh air terojon ek memang mables arios..sojok ek sampai tangkap gigil satu badan.
slamat sampai di jeti pengkalan gawi..memunggah barang utk dsusun kdalam kenderaan
pemeriksaan terakhir bg mengelakkan ada barang yg tertinggal..maklomlah jauh 2
mengisi perut di pekan kuala berang..roti canai ek tak bleh tanding punyo..salah satu destinasi yg patut dkunjungi bilo ke tasik kenyir akan datang
membeli oleh2 dbawa pulang utk keluarga tersayang..walau jauh kemana pun pergi ingat akan keluarga dan bawakan pulang buah tangan agar trip akan datang sonang diberi pomit...he..hee
tgk ni pomit utk dmasa akan datang...ni mesti pomit besar ni..
laa sompek laei makan otak2 dan satar di kemaman,memang best la trip kali ni..semuo ek singgah..lantak jo..
berhenti  rehat di kuantan,kebetulan plak ado expo plak..ronda2 la tgk apo yg bleh diboli bwk balik..
bergambar d sungai kuantan
posing kelotehan ni..2 yang bersahajo yo..

bilo dah masuk ke kenderaan apo laei membuto la...

Secara keseluruhan trip pada kali ini bleh lah dianggap berjaya kerana disetiap wajah perserta pada trip kali ni tergambar senyuman dalam kepuasan..bukan setiap trip yg dianjurkan menjanjikan hasil yg lumayan utk dtuai dan diukur..tetapi kepuasan dan pengalaman yang didapati hasil dari aktiviti yg dianjurkan dengan semangat berpasukan dan kerjasama yg tinggi.Apa yang penting adalah pulang dengan selamat kepada keluarga yang tersayang..dan datang untuk yang seterusnya..Wassalam...